Korozyon ve Önemi
Metal ve alaşımlarının çoğunlukla sulu ve gaz ortamlardan oluşan çevreleri ile girdikleri elektrokimyasal ve kimyasal tepkimeler sonucu uğradıkları hasar korozyon olarak adlandırılır.
Sanayide kullanım bulan metallerin büyük çoğunluğu atmosferik hava ve zeminin de kapsandığı çok farklı ortamlarda kararlılıklarını kaybederler. Altın ve platin dışındaki metallerin tamamı doğada oksitlenmiş halde bulunurlar. Metalleri oksitlerinden ayırmak zorlu bir süreçtir, ve büyük miktarlarda hammadde, enerji ve insangücü kullanımı ile gerçekleşir. Termodinamik anlamda, bu süreç sonunda metaller daha yüksek bir enerji düzeyine taşınırken, entropileri düşer. Metallerin doğadaki durumlarına dönme eğilimi korozyon olayının gerisindeki itici güçtür.
Korozyon yavaş seyreden bir olaydır. Bu nedenle, zararlı sonuçlarının ortaya çıkması uzun zaman alır. Bu olgu, metalik yapıların tasarımında korozyonun gözardı edilmesinin başlıca nedenidir. Gerçekte, korozyon sanayide yatırım ve üretim maliyetlerini belirleyen başlıca etmenlerdendir. Bazı tahminlere göre, korozyonun bir ulusa maliyeti gayri safi milli hasılanın % 3.5-5.0'ine ulaşmaktadır. Türkiye için bu değerin % 4.5 'dan daha az olmadığına ilişkin tahminler vardır. Çevre kirliliği ve emniyet ile ilgili endişelerin giderek arttığı günümüzde, bilim adamları ve mühendislere düşen görev korozyonun etkin kontrolünü sağlayacak teknikleri geliştirip uygulamaktır.
Günümüzde yaşanan en önemli sorunlardan biri, korozyon ve doğurduğu sonuçlar hakkındaki bilgi yetersizliğinin endişe verici boyutta sürüp gitmesidir.Bu durumun düzeltilmesi gündemimizdeki en önemli konu olmalıdır. Açıktır ki, korozyona karşı verilecek uğraş, üniversiteler, endüstri, devlet ve sivil toplum örgütlerinin yer aldığı uyumlu bir yaklaşım içinde başarıya ulaşabilir.
Yayınlarımız bölümünden dilediğiniz kitaplarımızı sipariş olarak verebilirsiniz. Siparişiniz sonrası sizinle iletişime geçilecektir.
DUYURU
ACI KAYBIMIZ
Derneğimiz üyesi, Çukurova Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas DEHRİ vefat etmiştir. Cenazesi 16.06.2023 tarihinde defnedilmiştir. Derneğimize ve korozyon bilimine verdiği katkılarıyla hep anacağmız degerli hocamıza, Allahtan rahmet, Kederli ailesine, yakınlarına ve tüm Korozyon camiasına başsağlıgı ve sabırlar dileriz.
Korozyon Derneği Yönetim Kurulu
1-Derneğimizin 2023 yılı genel kurulu 18.06.2023 tarihinde yapılarak görev dağılımı yapılmıştır. Yeni yönetimde görev alan yönetime başarılar dilerim.
2-Kururlusumuzdan bu yana her 2 yılda bir yapmış olduğumuz Uluslar arası Korozyon Semponyumumuz bir devlet üniversitesi veya kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte yapıyorduk, Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız Uluslar arası sempozyumlarına Pandemi ortadan kalkması nedeniyle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve derneğimiz önculüğünde yapılacaktır.
EFC HABERLER
A-Üyesi olduğumuz Avrupa korozyon Federasyonunun 2022 yılı Sempozyumu Euro Corr 2022 için tıklayınız
B) EFC Etkinlikleri
C)Üyesi olduğumuz Dünya korozyon Dernekleri organizasyonu (The world Corrosion Organization)