Korozyon ve Önemi

Metal ve alaşımlarının çoğunlukla sulu ve gaz ortamlardan oluşan çevreleri ile girdikleri elektrokimyasal ve kimyasal tepkimeler sonucu uğradıkları hasar korozyon olarak adlandırılır.

Sanayide kullanım bulan metallerin büyük çoğunluğu atmosferik hava ve zeminin de kapsandığı çok farklı ortamlarda kararlılıklarını kaybederler. Altın ve platin dışındaki metallerin tamamı doğada oksitlenmiş halde bulunurlar. Metalleri oksitlerinden ayırmak zorlu bir süreçtir, ve büyük miktarlarda hammadde, enerji ve insangücü kullanımı ile gerçekleşir. Termodinamik anlamda, bu süreç sonunda metaller daha yüksek bir enerji düzeyine taşınırken, entropileri düşer. Metallerin doğadaki durumlarına dönme eğilimi korozyon olayının gerisindeki itici güçtür.

Korozyon yavaş seyreden bir olaydır. Bu nedenle, zararlı sonuçlarının ortaya çıkması uzun zaman alır. Bu olgu, metalik yapıların tasarımında korozyonun gözardı edilmesinin başlıca nedenidir. Gerçekte, korozyon sanayide yatırım ve üretim maliyetlerini belirleyen başlıca etmenlerdendir. Bazı tahminlere göre, korozyonun bir ulusa maliyeti gayri safi milli hasılanın % 3.5-5.0'ine ulaşmaktadır. Türkiye için bu değerin % 4.5 'dan daha az olmadığına ilişkin tahminler vardır. Çevre kirliliği ve emniyet ile ilgili endişelerin giderek arttığı günümüzde, bilim adamları ve mühendislere düşen görev korozyonun etkin kontrolünü sağlayacak teknikleri geliştirip uygulamaktır.

Günümüzde yaşanan en önemli sorunlardan biri, korozyon ve doğurduğu sonuçlar hakkındaki bilgi yetersizliğinin endişe verici boyutta sürüp gitmesidir.Bu durumun düzeltilmesi gündemimizdeki en önemli konu olmalıdır. Açıktır ki, korozyona karşı verilecek uğraş, üniversiteler, endüstri, devlet ve sivil toplum örgütlerinin yer aldığı uyumlu bir yaklaşım içinde başarıya ulaşabilir.

Yayınlarımız bölümünden dilediğiniz kitaplarımızı sipariş olarak verebilirsiniz. Siparişiniz sonrası sizinle iletişime geçilecektir.

Kitap Adı
Kitap Adedi
Adınız ve Soyadınız
Mail Adresiniz
Telefon Numaranız
Güvenlik: 2 x 3=

ACI KAYBIMIZ

Korozyonla ilgili ülkemizde bir çok çalışmalarda bulunarak korozyon eğitimi ve korozyonun önlenmesi konularında,  çok sayıda yayında bulunarak korozyon biliminin yaygınlaşmasını ve önlenmesi konularında çalışmalarda bulunmuş Derneğimiz kurucu üyesi Prof. Dr. Timur Koç' u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Merhuma allahtan rahmet kederli ailesine, sevenlerine, yakınlarına, korozyon camiasına baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Defin işlemi bu gün, 26 nisan 2020 tarihinde öğle namazından sonra Karşıyaka mezarlığında defnedilecektir. Mekanı cennet olsun

1-Yüksek Öğretim Kurumlarında COVİD-19 için alınacak tedbirler konulu YÖK Kurumunun 6 mart 2020 tarihli genelgesi gereğince  Korozyon Derneğimizin  bu yıl Necmettin Erbakan Üniversitesi ile ortaklaşa yapmayı planlayıp çalışmalarına  henüz başlamış olduğu KORSEM 20 adı ile anılan,  16. Uluslar arası korozyon Sempozyumumuz Yönetim Kurulumuzun 9 mart 2020 tarih ve 155 sayılı  kararı ile iptal edilmiştir. Seneye buluşmak üzere tüm ilgililere duyurulur.

2-Üyesi olduğumuz "The World corrosion Organization" topluluğunca  Brezilyada (Brazil)  21. cisi düzenlenecek olan 2020 Uluslar arası korozyon kongresi COVİD-19 virisü nedeniyle 15 - 18 aralık  2020 tarihine ertelenmiştir.(Detay bilgi için tıklayınız.)

3-Üyesi olduğumuz EFC Avrupa Korozyon Federasyonunun düzenleyeceği EUROCORR 2020 Uluslararası Korozyon Sempozyumu 6-10 Eylül 2020 tarihinde Belçika Square Brussels de yapılacaktır. (Detay bilgi tıklayınız)

4-EFC Avrupa Korozyon Federasyonunca Düzenlenecek olan Uluslar arası Petrol, Akaryakıt ve gaz endüsrisindeki korozyon konulu sempozyum 14 - 16 ekim 2020 tarihinde Rusya saint petersburg düzenlenecektir. (Detay bilgi için tıklayınız.)